Är du redo för våren?

Det är mycket arbete för att få en trädgård att se så fin ut som möjligt, ett arbete som sträcker sig året runt. För de flesta så kanske inte vintern innebär så mycket direkt trädgårdsarbete, men det finns ändå en del att göra, även om det mest handlar om snöskottning. På Våren, sommaren och hösten, däremot, så finns det mycket som ska göras i trädgården för att den ska bli just sådär perfekt som vi vill ha den. Nu kanske man aldrig riktigt når fram till den perfektionen, men det hindrar ju inte att man försöker och gör sitt bästa. Det leder i alla fall förhoppningsvis till att man är nöjd med det man har.

Snart är det vår igen
Men vintern varar ju inte för evigt, och våren är på väg. Tidigt i de södra delarna av landet, medan det tar lite längre tid i norr. Då är det återigen dags att börja påta i trädgården, dags att börja plantera olika växter. Det är någonting som man kan börja planera redan nu: hur ska trädgården se ut i år? Vilka blommor ska man ha i rabatten? Ska man kanske plantera lite grönsaker eller kryddväxter också? Vilken tid på våren eller försommaren ska de olika sakerna planteras? Behöver en del av dem förplanteras i kruka för att bli så bra som möjligt? Det är mycket som man måste tänka på innan snön ens börjat smälta, så att man är förberedd när tiden är inne.

Inte bara för den som ska plantera och odla
Men det är inte bara den som ska plantera och odla saker och ting som behöver planera inför de bråda dagarna som kommer. Växthus och andra försäljare av det som behövs för att få sin trädgård i ordning måste börja planera också. Vad kommer kunderna att vilja ha? Hur mycket ska vi köpa in? Och så vidare. Det är mycket att tänka på och att det inte är det lättaste vet vi av egen erfarenhet. Men det är inte bara när det gäller att tänka på vad som ska köpas in, och hur mycket, som det ställs krav på förmåga att tänka framåt och organisera på ett bra sätt. Växthus liknar på en del sätt ”vanliga” butiker, medan de skiljer sig åt på andra sätt.

Ett tungt arbete
Att arbeta på ett växthus kräver ofta många tunga lyft, vilket inte helt går att undvika. Men det är slitsamt och tar tid och tid är ju pengar. Tunga säckar med jord, träd, stora krukor och mycket annat passerar ett växthus, och är både tunga och skrymmande. Inte nog med att det är tungt och jobbigt när man utför det; det riskerar ju också att orsaka rygg- och förslitningsskador i längden. Att investera i bra lyftredskap är definitivt man bör göra om man är ansvarig för ett växthus. Det är någonting som i längden både sparar ryggar och pengar. Speciellt under vår och sommar, när jobbet ofta som mest inbegriper tunga lyft. Det är roligt att ha mycket att göra, men man behöver inte göra det svårare för sig än vad som krävs.

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.