Att få arbeta med sina händer

I dagens samhälle är det kanske inte så svårt att förstå varför många finner en sådan glädje i trädgårdsarbete. Om vi får spekulera fritt så är det för att man faktiskt får möjlighet att arbeta med sina händer. Skapa något, och se det växa fram. Något som kräver sitt arbete och som tar tid, där man tacksamt får vänta för att se resultatet. En planterad blomma kommer inte att växa snabbare än vad naturen har bestämt. Det går att göra hur mycket som helst med jordkvalitet och näring och ljus och optimala förhållanden, förstås, men blomman kommer fortfarande att växa i maklig takt.

Många fördelar med utvecklingen
Vad försöker vi då säga med det här? För det första så är det ju så att allt ska gå så snabbt i dag. Allt ska effektiviseras och skyndas. För det andra så innebär effektiviseringen ofta att maskiner tar över vårt jobb. Och visst är väl det fantastiskt. Det är en otrolig utveckling och man kan åstadkomma så mycket. Tänk bara på all industriautomation där vi kan skapa så mycket med en minimal arbetsinsats. Många gånger är ju det här jättebra, och förstås har det en hel rad fördelar. Ofta kanske sådant som kan göras både bättre och säkrare än om det lämnas till det mänskliga ansvaret. Tänk dig en så enkel sak som termostater i en industri där det handlar om tuffa miljöer och stora variationer i omgivningstemperaturen – hur svårt det hade varit för den mänskliga handen att reglera det lika effektivt.

Terapi att få göra arbetet själv
Men det är ändå något speciellt det här med att göra något med sin egen kraft och sina egna händer. Och när vi inte längre gör det i lika stor utsträckning i våra arbeten så är det kanske inte så konstigt att man känner ett behov av att ska något när man kommer hem. Att gå tillbaka till det där genuina. Som exempelvis trädgårdsarbete. Och även i de delar där man kanske skulle kunna tro att människor skulle vilja effektivisera och automatisera, som när det gäller att rensa ogräs till exempel, så är det ju faktiskt så att många uppskattar även detta. Och det förstärker ännu mer vår helt ovetenskapliga tes om att man faktiskt vill arbeta med sin egen kraft och sina egna händer. Även när det gäller något som kan upplevas som tråkigt. Ogräsrensning är ju ett nödvändigt ont när man har trädgård, och ändå är det så många som upplever att det nästan är terapi att få sitta där och rycka upp ogräset. Känner ni igen er i det här?

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.