Förläng trädgårdskänslan med en vinterträdgård

För många är trädgården det största intresset, men på grund av vårt klimat och de olika årstiderna är tiden man kan pyssla med trädgården begränsad. Bor man i söder är den något längre och bor man i norr är den något kortare, men höst och vinter blir det i hela vårt avlånga land, och det innebär att trädgården sätts i vila under några långa månader.

Trädgårdskänsla på vintern
Det finns dock saker du kan göra om du får hemsk trädgårdsabstinens på vintern, som till exempel att skaffa en vinterträdgård. Visst, det kan inte jämföras med en riktig trädgård, men det är ett rum som håller en behaglig temperatur där du får en naturlig kontakt mellan inne och ute så att det ändå känns som att du befinner dig mer i din trädgård än i ditt hem. I vinterträdgården kan du övervintra växter som inte tål kyla, du kan odla i krukor och du kan fortsätta att njuta av blommor och växter, trots att snön yr utanför.

Det finns mycket att tänka på när man funderar på att skaffa en vinterträdgård. Vilken leverantör ska man välja? Vad kostar det? Hur ska vinterträdgården se ut? Många svar kan man få genom att kontakta olika tillverkare och leverantörer. Det gäller att hitta en lösning som passar dina behov.

En annan sak att fundera över är förstås hur din vinterträdgård ska inredas. Även om det är ett rum som är gjort för att du ska kunna vara i det på vintern så finns det ändå vissa saker man bör tänka på. Det går till exempel inte att tänka likadant när man inreder en vinterträdgård som när man inreder ett rum i bostaden. Vilket golv man ska lägga är en sådan sak som man bör lägga lite extra tanke bakom.

Många blir sugna på att lägga parkettgolv för att få en mysigare känsla, men det är inte optimalt för en vinterträdgård. Stengolv eller klinker är ett bättre val, och vill man åt trädgårdskänslan så är det ett bra val ur den aspekten också. Det finns dock andra lösningar om man vill ha ett träliknande golv i sin vinterträdgård som kan bli minst lika fint som ett parkettgolv, som till exempel hardwood. Väldigt vackra klinkergolv hittar du bland annat på Golvshop, där du också hittar vackra parkettgolv om du är ute efter något att lägga inomhus.

Höjer värdet på fritiden och huset
En vinterträdgård är en stor investering, men vill du ha möjlighet att få ut det mesta av din trädgård även på vintern så kan det definitivt vara värt det. Dessutom får du ett extra rum i huset. Även om vinterträdgården inte får räknas som boyta så kommer det ändå att kännas som en sådan. Du kan sitta i din vinterträdgård och äta nyårsmiddag och titta på raketerna samtidigt som du hämtar färska kryddor direkt från planteringarna. Vinterträdgården höjer också värdet på huset. Många vill ha en, och det kan vara en stor fördel om du någon gång ska sälja. Det kanske inte är det man tänker på i första hand, men en vinterträdgård är en investering på många olika sätt.

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *