Inspiration

Voltaires mästerverk Candide avslutas med de välkända orden ”Låt oss nu odla vår trädgård”. Och det är en uppmaning som många, många följt. Trädgårdar är något som inspirerar oss. Det är en del av naturen, fast ändå inte. En trädgård kan vara tänkt att se ut som ett stycke natur, eller för att tydligt vara skapad av människohand. Och vi ska inte glömma nyttoaspekten. Att odla tillräckligt för att bli självförsörjande är inte möjligt i de flesta vardagsträdgårdar. Men att kunna använda en del egenhändigt odlade saker, som tomater och örter, till sina måltider gör att maten smakar ännu bättre.

Trädgård med utemöbler, grusgång och damm.

Men det är inte nyttoaspekten av trädgårdar som är det viktiga, i alla fall inte för de flesta. Nyttoväxter är bara en liten del av vad man kan odla i sin trädgård. Även om Sverige inte har optimalt klimat för trädgårdar, så finns det ändå en hel del spännande att välja mellan. Det skiljer sig dock åt var i Sverige man bor. Landet är indelat i åtta odlingszoner, som fungerar som riktlinje för vad som kan och inte kan odlas i en trädgård. Bäst är givetvis att bo i odlingszon 1, men hoppet är inte ute även om man skulle bo i zon 8. Trädgårdsodlandet blir bara mer av en utmaning, och man måste vara mer noggrann med vilka plantor och fröer man köper.

Vad man sedan ska odla, när man har klart för sig vad man har att välja mellan, är sedan självklart upp till var och en. Men man kan börja med att fundera på vilken typ av trädgård man vill ha. I huvudsak en nyttoträdgård, med olika användbara växter? Eller en blomsterträdgård full av färgglad prakt? Eller något annat, något mer vildvuxet? Kanske låta sig inspireras av Japanska Zenträdgårdar, eller något annat? Det finns enormt många olika trädgårdar att låta sig inspireras av, och att hitta inspiration är väldigt lätt. En enkel bildsökning på Google ger miljontals med resultat. Och inga två trädgårdar ser likadana ut. Det är ju en av fördelarna när man arbetar med växter. De lever sitt eget liv, och kan på så sätt överraska.