När klimatet säger nej

Sverige är uppdelat i ett antal odlingszoner. Åtta stycken, närmare bestämt, plus ”fjällregion”, där sistnämnda är ett specialfall. Det är svårt att odla i fjällen, vilket då är ett skäl till att fjällregionen inte har så värst många bofasta invånare. Fjällregionen är helt enkelt ganska så otillgänglig, även om den givetvis har sina användningsområden den med. Även där går det dock att odla en del och det är temat för det här inlägget: hur man kan odla fastän klimatet EGENTLIGEN säger att det inte ska gå. Det är egentligen inte så svårt och många förstår nog redan nu vad det är vi syftar på, nämligen växthus.

Växthus – en lång historia
Växthus kan man kanske tro är en ganska ny företeelse, med tanke på att de kräver glas, eller glasliknande material. Glas var länge dyrt, och att bygga ett helt hus i materialet skulle kosta mycket pengar. Numera finns också glas som är rätt tåligt, men så har inte varit fallet. Den som byggde ett växthus för 500 år sedan skulle nog få räkna med att det inte skulle hålla så bra som önskat. Men idén om att kunna odla växter året runt, eller i klimat där de normalt inte kan växa, är gammal. I Rom för 2,000 år sedan ska kejsaren ha krävt att en gurkliknande grönsak skulle finnas tillgänglig för honom året runt. Problemet löstes genom att grönsaken hölls ute om dagen när det var soligt under den kalla årstiden, och sedan togs in i värmen under natten. En arbetskrävande metod!

Växthus i modern mening kan först ha uppstått i Korea, där sådana finns beskrivna redan på 1400-talet, där de bland annat användes för att hjälpa citrusträd överleva vintern. Vilket ju är ungefär som vi använder växthus idag. Under 1800-talet så byggdes i Frankrike så de växthus som kan räknas som de första ”moderna” växthusen. Dessa var då väldigt dyra, och precis som i Korea användes de till stor del för citrusträd (apelsinträd). Under 1800-talet så blev växthus allt vanligare (även om de fortfarande var dyra), och det skulle dröja till framåt mitten av 1900-talet innan det började bli realistiskt för andra än de välbärgade att skaffa sig ett, tack vare utvecklingen av olika nya material.

Växthus idag
Idag är växthus inte direkt någon lyxartikel, även om det då krävs en del utrymme att placera det på. Men prismässigt så finns det allt från enkla små växthus för några tusenlappar, till stora lyxiga saker som kostar uppemot 100,000 kronor, eller till och med mer (se exempel hos wexthuset.com). De enklare växthusen är i huvudsak till för förodling, och att förlänga odlingssäsongen, även om det givetvis också går att odla växter där som annars inte skulle klara vintern. De dyrare växthusen är då mer som stora gröna rum, där man kan tillbringa timmar med att pyssla om sina ömtåliga växter.

För den som odlar är växthus mycket användbara, även om man inte tänkt odla några exotiska växter, grönsaker eller frukter. Förodling gör att man kan komma igång tidigare på våren och få en tidigare skörd, och de kan också vara användbara om det är frostnätter att vänta.

Eden Project i Cornwall, England. Riktigt rejäla växthus!

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *