Sommar – sol eller regn?

Visst känns det i hela kroppen, nu när sommaren äntligen är här? Inte blir det sämre av att det ser ut som om sommaren kan komma att bli bra. Vädret just nu är i alla fall riktigt fint och vi kan redan börja njuta av våra trädgårdar. Utemöblerna står framme och har redan använts både en och två och flera gånger, och mer kommer det att bli. Men det är nästan roligare att påta i trädgården, ansa buskar, plantera och allt det där. Få trädgården så fin som möjligt. Det gäller att passa på nu när vädret är bra; ösregn kan ju komma vilken dag som helst och med tanke på att det har hänt att hela sommarmånader helt regnat bort så kan vi inte ta någonting för givet. Men det där med regn på sommaren är definitivt ett lyxproblem för de flesta av oss. Vi kan inte bada, eller sitta ute i trädgården, eller ha grillfest. För andra är det än värre än så.

Hemlöshet är värst under vintern, när det är riktigt kallt och snö och is på gator och torg. Under sommaren är det inte lika illa, och risken för att faktiskt frysa ihjäl är liten. Men att vara hemlös när det regnar, och regnar, och regnar är ingen dans på rosor, även när det är plusgrader ute.

Hemlös

Hemlös i sommarregnet.


Inte alla har en trädgård
Varför börjar jag nu skriva om det? Jo, för att det är någonting som är alldeles för lätt att glömma bort och skjuta ifrån sig när det är sommar och man kan njuta av fester, sin trädgård, sol och bad. Men hemlöshet är ett allvarligt problem, och det är någonting som inte direkt blir bättre. Hemlösheten i Sverige har ökat dramatiskt de senast 25 åren, och mycket tyder på att det blir värre och värre.

Orsakerna kan diskuteras, men när vi ligger där i vår trädgård bör vi också skänka en tanke åt dem som ingenting har. Att donera en slant till Frälsningsarméns verksamhet kostar inte mycket, men är någonting som kan göra stor skillnad. Mat för dagen. Tak över huvudet under natten. Kläder som inte är trasor. Sådant som alla borde kunna ta för självklart, men inte kan.

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *