Ta hand om utemöblerna

En vacker trädgård vill man ofta kombinera med vackra trädgårdsmöbler. Att trädgården måste skötas för att hålla sig vacker är en självklarhet för många, men man glömmer ofta bort att även trädgårdsmöblerna behöver sitt för att hålla sig fina. Olika material kräver olika skötsel, och trots att trä visserligen kräver mer underhåll än vad exempelvis plast gör så lurar man sig själv om man tror att möblerna ska hålla sig lika fina år ut och år in utan någon som helst skötsel.

Rengöring är bra för alla utemöbler, och detta bör man helst göra minst ett par gånger om året. En enkel tvätt med milt rengöringsmedel är oftast allt som behövs. Det är också bra att hålla efter och torka av lite då och då, till exempel efter regnskurar om möblerna står under bar himmel. Detta är extra viktigt på plana träytor som annars kan bli fula av fukt som samlas och ligger kvar. Om möblerna inte står under tak kan man gärna luta dem så att vatten lättare rinner av.

Om det finns möjlighet är det förstås bäst att ställa möblerna under tak när de inte används, men ett möbelskydd kan också fungera bra. Dynor bör förvaras inne när de inte används, eller i en låda avsedd för detta. Det är inte bara regnet som är boven utan också solen då utemöblerna kan bli blekta och fula, så det är viktigt att ta hand om sina möbler även när det är vackert väder. Trä är extra känsligt för sol, vind och vatten och behöver med jämna mellanrum oljas in för att möblerna ska hålla sig fina.

Trots att man bör tänka på att ta hand om sina trädgårdsmöbler bör man förstås inte skydda dem till överdrift. De är till för att man ska sitta i dem, och om man till exempel drar sig för att använda möblerna för att man inte orkar ta av och på möbelskyddet så kan man lika gärna strunta i skyddet och låta möblerna få en något kortare livslängd. Satsar man på riktigt bra kvalitet kommer möblerna att hålla länge ändå, och var och en får helt enkelt göra det bästa efter sin förmåga!

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *